Samen met Prof. dr. ir. Johan Maljaars van de Technische Universiteit Eindhoven hebben we het onderzoeksproject ‘De weerstand van een aluminium zelftappende schroefgroefverbinding’ uitgevoerd.

De verbinding bestaat uit een geëxtrudeerd aluminium profiel met een groef, waarin een schroef kan worden vastgezet, die het profiel verbindt met een aluminium plaat (Macillo, 2013). De schroef wordt in de groef gedreven en kan overal langs de lengte van de groef worden geplaatst. Bovendien kan een plaat met schroefdraadgaten worden ingebracht om de schroefpositionering te bepalen. Er zijn drie manieren waarop de verbinding kan worden geladen. Tot nu toe is echter alleen onderzoek gedaan naar de uittreksterkte en afschuifkracht loodrecht op de groef. Ontwerpvergelijkingen voor de weerstand van deze belastingstypen zijn opgenomen in prEN 1999-1-1.

Dit leidt tot de volgende onderzoeksvraag: Wat is de parallelle afschuifweerstand van de verbinding bestaande uit een aluminium geëxtrudeerd profiel van het type EN AW 6082 T6 en een zelftappende schroef in zijn groef?

Janneke Heuvelman en Erwin Webers hebben de laboratoriumtesten voor ons uitgevoerd en we zijn zeer tevreden met de resultaten.